2009-08-10

Vad händer med svenska soldater i utlandstjänst?

Hur många känner till vad det innebär för svenska killar och tjejer att tjänstgöra som soldater i utlandstjänst?

  • Vet beslutande politiker vad det innebär?
  • Tar Sverige hand om soldaterna på ett bra sätt när de kommer hem efter avslutad tjänstgöring?
  • Vet anhöriga som är kvar hemma vad deras dotter/son/man/fru kan råka ut för i främmande land?
  • Har Sverige ett bra skyddsnät för soldaterna, ekonomiskt & socialt?

Jag vill nog svara NEJ på samtliga dessa frågor. Undertecknad har gjort en period 1993 som FN-soldat i Libanon så jag vet lite om vad det innebär men de som tjänstgör i exempelvis Afghanistan utsätts för betydligt större risker än vad jag var utsatt för.

Det är ju krig i de områden dit soldaterna skickas så det är inte okänt att krig är farligt och att de svenska soldaterna löper en uppenbar risk att bli dödade samt att det inte på något sätt är uteslutet att de måste skjuta själva så att de dödar en fiendesoldat.

Om svenska soldater blir indragna i en eldstrid så är min uppfattning att det oftast blir en negativ publicitet i svenska medier underförstått att svenskar ska inte skickas till utlandet om det är farligt. Jag tycker att om FN begär svensk hjälp till ett land så ska vi tacka ja men vara väl medvetna om att det inte på något sätt är ofarligt.

Här har media och inte minst Försvarsmakten och regering/riksdag mycket att jobba med så att relevant information blir tillgänglig för gemene man.

I Danmark så kommer det att hållas en stödkonsert den 5/9 för danska veteraner. Om du har konto på Facebook så kan du läsa om det här och saknar du konto så kan du gå till http://www.facebook.com för att gratis skaffa ett konto. Här finns även information om ett nystartat svenskt diskussionsforum som jobbar för att få en bättre behandling av svenska veteraner.

Journalisten Johanne Hildebrandt har i Aftonbladet skrivit en mycket kort och tänkvärd kolumn som du kan läsa här

Passa även på att läsa om Sveriges insats i Kongo på 60-talet, det gör du här

Väck frågan bland nära,kära och media, gör ditt bästa för att väcka en debatt.

Tack för mig

1 kommentar:

Oscar sa...

Du får ju inga kommentarer, så jag får väl ge mig in i din debatt. Under några som helst sakliga argument utan endast med rena spekulationer och personliga åsikter.

Hur mycket ansvar skall man lägga på staten i dessa frågor, och hur mycket skall man lägga på individen. Vilket ansvar har försvaret.

En soldat, är väl till för att användas i krig? Det är ju det man utbildas till, att döda andra människor innan de dödar dig. Även om det i PK Sverige inte talas så högt om det, utan det kallas väl humanitära- och hjälpinsatser istället.

Det är väl knappast någon som "tvingas" till utlandstjänst, kanske de som går officershögskolan, men de borde i vilket fall veta vad de gett sig in på.